top of page

Κρυπτονομίσματα ✅ Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί

Ολοένα και περισσότερο στις μέρες ακούμε τον όρο Blockchain, ειδικότερα όσοι αρχίζουν την ενασχόληση τους με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τι είναι όμως το Blockchain και πως η τεχνολογία που υπάρχει σε αυτό μπορεί να ακόμα και να στιγματίσει το μέλλον των συναλλαγών μας;


Κρυπτονομίσματα ✅ Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί

Τι είναι η τεχλονογία Blockchain και πως λειτουργεί;


Ως όρος το blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία καταλογισμού πληροφοριών που επιτρέπει τη δημιουργία και τη διατήρηση ασφαλών και διαφανών ψηφιακών εγγραφών. Οι πληροφορίες αυτές, γνωστές και ως "blocks", συνδέονται και ασφαλίζονται χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία, και κάθε νέο block επιβεβαιώνει τα προηγούμενα, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό ιστό δεδομένων εξού και το συνθετικό ''chain'' όπου μεταφράζεται ως αλυσίδα στα Ελληνικά.


Το Blockchain λειτουργεί ως δημόσιο κατανεμημένο καταγραφικό βιβλίο που καταγράφει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό. Κάθε νέα συναλλαγή προστίθεται σε ένα νέο block, και κάθε block συνδέεται με το προηγούμενο, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό ιστό (blockchain). Αυτό το σύστημα δημιουργεί ένα ασφαλές και αναλλοίωτο ιστορικό των συναλλαγών, προστατεύοντας την αποκεντρωμένη φύση του δικτύου.





Η τεχνολογία blockchain του Bitcoin, του πρώτου επιτυχημένου αποκεντρωμένου κρυπτονoμίσματος, έχει επιτρέψει τη δημιουργία μιας ψηφιακής νομισματικής μονάδας που μπορεί να μεταφέρεται από χρήστη σε χρήστη χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσων αρχών, όπως τράπεζες.


Τι είναι το Blockchain

Πως μπορεί λοιπόν να βοηθήσει αυτή η τεχνολογία στο μέλλον;


Μέχρι τώρα, την τεχνολογία του Blockchain την έχουμε δει στα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, Ethereum, BNB, κ.λπ. Φανταστείτε λοιπόν αν παίρναμε αυτήν την τεχνολογία και την εφαρμόζαμε σε τομείς της καθημερινότητάς μας όπως οι συναλλαγές μας. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολες, ασφαλέστερες και άμεσες θα ήταν οι συναλλαγές μέσω ενός δικτύου Blockchain. Ήδη, σε κάποιες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η αναγνώριση του Bitcoin ως νόμισμα συναλλαγής έχει εγκριθεί.


Άλλα παραδείγματα που αυτή η τεχνολογία μπορεί να εισχωρήσει θετικά είναι ο τομέας υγείας, όπου τα αρχεία υγείας μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε ένα ανακτιζόμενο blockchain, επιτρέποντας στους ασθενείς να έχουν πλήρη έλεγχο και πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα.


Ακόμα ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ο τομέας των κοινωνικών δικτύων και των ψηφιακών ταυτοτήτων, όπου κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και του έλεγχου των χρηστών σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα.





Μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι σε όλη αυτή την ιδέα;


Φυσικά, μπορούμε να δεχτούμε πως όλα αυτά δεν θα γίνουν άμεσα κατανοητά από μεγάλη μερίδα ανθρώπων και όλη αυτή η "μυστικότητα" σε μια συναλλαγή δεν είναι απαραίτητα ενθαρρυντική, και... έτσι είναι, αυτό είναι αλήθεια. Αν κάποιος πραγματοποιήσει μια συναλλαγή μέσω ενός αποκεντρομένου δικτύου Blockchain και βρεθεί αντιμέτωπος με μία χρηματική απάτη, καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσει να πάρει πίσω το ποσό της χρηματικής συναλλαγής εφόσον δεν υπάρχει ο γνωστός μεσάζοντας, δηλαδή η "τράπεζα".


 

Για όλα τα σημαντικά νέα για κρυπτονομίσματα μπορείτε να ενημερώνεστε στο crypto blog της σελίδας μας






Comments


bottom of page